Έλαιο κάνναβης – ιδιότητες και χρήση στην κοσμετολογία

Το έλαιο κάνναβης που χρησιμοποιείται για περιποίηση, δεν προέρχεται από την κάνναβη (που είναι ναρκωτική ουσία) αλλά από την Κάνναβη sativa L. Το πιο πολύτιμο έλαιο κάνναβης είναι ακατέργαστο και ψυχρής-πίεσης, σε θερμοκρασία έως 40 βαθμούς Κελσίου. Έχει ένα κιτρινοπράσινο χρώμα και είναι δημοφιλές για τις πολύτιμες ιδιότητές του, για ένα μεγάλο εύρος καλλυντικών χρήσεων. Γι’ αυτό το λόγο, το έλαιο κάνναβης είναι ιδανικό για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών. Ποιες είναι οι ιδιότητες, η χρήση και η σύνθεση του ελαίου κάνναβης;

Έλαιο Κάνναβης και σπόροι Κάνναβης

Τα φυτά κάνναβης μεγαλώνουν στην Κεντρική Ασία. Οι ίνες τους χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή χαρτιού, πανιών και σχοινιών, ενώ το έλαιο που βγαίνει από αυτά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των αλλοιώσεων του δέρματος. Στη σύγχρονη Ευρώπη, η κάνναβις δεν έχει κερδίσει δημοτικότητα στη βιομηχανία των καλλυντικών. Μέχρι πρόσφατα, μόνο η βιομηχανία χημικών χρησιμοποιούσε τις ιδιότητές της και παρήγαγε ένα γνωστό συστατικό για βαφές και βερνίκια. Αυτή η αποτροπή προς την Κάνναβη sativa, ήταν αποτέλεσμα του φόβου της κάνναβης και της απαγόρευσης της καλλιέργειάς της. Συνεπώς, τα μη-ναρκωτικά φυτά κάνναβης έχασαν τη δημοτικότητά τους.

Πώς παράγεται το έλαιο κάνναβης;

Το έλαιο κάνναβης εξάγεται από τους σπόρους της κάνναβης. Είναι ψυχρής-πίεσης, από επιλεγμένες ποικιλίες αυτών των σπόρων. Οι σπόροι της κάνναβης περιέχουν μέχρι 40% ελαίου κάνναβης. Το φρέσκο λάδι έχει ένα πρασινωπό χρώμα και όταν εκτίθεται στον ήλιο γίνεται σχεδόν άχρωμο. Το έλαιο κάνναβης έχει μία ευχάριστη, σχεδόν σαν ξηρού καρπού, γεύση.

Έλαιο κάνναβης – σύνθεση

Το έλαιο κάνναβης, σύμφωνα με το INCI, ονομάζεται Κάνναβις sativa (Κάνναβη) Σπόρος Ελαίου.

Το έλαιο κάνναβης αποτελείται σχεδόν από 80 τοις εκατό από απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA), πιο συγκεκριμένα από:

  • λινολεϊκό οξύ, από την ομάδα των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων,
  • λινελαϊκό οξύ, από την ομάδα των ωμέγα-3.

Τα οξέα έχουν και τα δύο τις βέλτιστες αναλογίες: η αναλογία των ωμέγα-6 οξέων ως προς τα ωμέγα-3 οξέα είναι 3:1, το οποίο επιτρέπει το σωστό μεταβολισμό των λιπιδίων.

Το έλαιο κάνναβης περιέχει επίσης άλλα οξέα, τα οποία είναι:

  • ελαϊκό,
  • παλμιτικό,
  • γάμμα-λινολενικό,

Όπως επίσης και καροτένιο, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες (A,D, E και K), φυτοστερόλες και φωσφολιπίδια. Επιπλέον, το έλαιο κάνναβης περιέχει έναν πλούτο από βιολογικά ενεργές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, αναζωογονητικές, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και αντηλιακές ιδιότητες. Μεταξύ αυτών είναι η τοκοφερόλη, η κανναβιδιόλη και η τερπινεόλη.

Το έλαιο κάνναβης είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτικά έλαια με θρεπτικές ιδιότητες. Οφείλει το όνομά του στη σύνθεσή του.

Έλαιο σπόρου κάνναβης – καλλυντικές ιδιότητες

Το έλαιο κάνναβης επανορθώνει το υδρολιπιδικό στρώμα της επιδερμίδας και επιδιορθώνει τις ζημιές στο διακυτταρικό τσιμέντο. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να μην χάνει την ενυδάτωσή του και η επιδερμίδα να εκπληρώνει τις προστατευτικές της λειτουργίες καλύτερα. Επιπλέον, χάρη στο περιεχόμενο των απαραίτητων λιπαρών οξέων, το έλαιο κάνναβης διατηρεί το δέρμα σε καλή κατάσταση και αυξάνει την αντίσταση σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αέρα, της παγωνιάς και του ήλιου.

Επιπροσθέτως, το έλαιο κάνναβης ανακουφίζει τις φλεγμονές της ατοπικής δερματίτιδας, της ψωρίασης και του εκζέματος, ενώ υποστηρίζει τη θεραπεία τους. Παράλληλα μειώνει τη φαγούρα του δέρματος με δερματοπάθειες, όπως είναι το AD και τις αλλεργίες του δέρματος. Επίσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ερεθισμού και αποχρωματισμού, αναζωογονεί και θρέφει το δέρμα, ενώ αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.

Το έλαιο κάνναβης βελτιώνει ακόμα και τον τόνο του δέρματος, ρυθμίζοντας την έκκριση σμήγματος και επαναφέροντας την ελαστικότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Παράλληλα απαλύνει και λειαίνει το δέρμα, ενώ – ως φυσικό αντηλιακό – προστατεύει από τον ήλιο. Ακόμα ενεργοποιεί την ανάπτυξη των μαλλιών, ενισχύει τη λάμψη τους και διευκολύνει το χτένισμα.

Έλαιο κάνναβης – καλλυντική χρήση

Το έλαιο κάνναβης απορροφάται γρήγορα και δεν αφήνει λιπαρότητα πάνω στο δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγνή μορφή, απευθείας πάνω στο δέρμα ή μέσω καλλυντικών που βασίζονται σε αυτό, όπως ειδικά ενυδατικά για προβληματική επιδερμίδα ή για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε λοσιόν σώματος, σε σαπούνια, σε κρέμες προσώπου και σε αντηλιακά. Το έλαιο κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τύπους δέρματος γιατί:

  • ενυδατώνει το ξηρό δέρμα,
  • ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και ισορροπεί τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων του λιπαρού δέρματος,
  • αναπληρώνει τα χαμένα λιπίδια στην περίπτωση ενός ευαίσθητου δέρματος,
  • αποτρέπει τη δημιουργία ρυτίδων σε ώριμη επιδερμίδα.

Έλαιο κάνναβης στην κουζίνα

Η πλούσια και υγιεινή σύνθεση του ελαίου κάνναβης δεν χρησιμοποιείται μόνο στην περιποίηση, αλλά χρησιμοποιείται και στην κουζίνα. Το έλαιο κάνναβης μπορεί να καταναλωθεί μόνο κρύο. Δεν επιτρέπεται να ζεσταθεί, συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα και ψήσιμο. Η εκτεταμένη έκθεση του ελαίου κάνναβης σε υψηλές θερμοκρασίες, θα του αφαιρέσει όλες τις πολύτιμες ιδιότητές του. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προετοιμάσει και να εμπλουτίσει τη γεύση πολλών πιάτων. Μπορείτε να το προσθέσετε σε μαυροσίταρο πλιγούρι, το οποίο θα αποκτήσει σταδιακά μία κρεμώδη γεύση, ή μπορείτε να το περιχύσετε πάνω σε φρεσκομαγειρεμένα ντάμπλινγκ. Με βάση αυτό, μπορείτε να ετοιμάσετε πέστο, λαχανικά και κρέμα κουάρκ, όπως επίσης σος και σαλάτες. Το έλαιο κάνναβης θα δώσει σε κάθε πιάτο μία νέα, χαρακτηριστική γεύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *