δέρμα Πρόσωπο

Πώς να Φροντίσετε το Δέρμα με Ακμή το Καλοκαίρι; Χαρακτηριστικά, Καλλυντικά, & Φροντίδα

Υπάρχουν πολλά κορίτσια που πασχίζουν με την ακμή. Τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα, ο έρπης και άλλα προβλήματα, είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Ακόμα και όταν τελικά καταφέρουμε να τα καταπολεμήσουμε, έχουμε μείνει με άσχημα σημάδια αποχρωματισμών και ουλές. Η ακτινοβολία UV έχει ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα στην επιδερμίδα. Δείτε παρακάτω πώς να φροντίσετε το δέρμα με ακμή το καλοκαίρι, ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε και πώς να προστατέψετε το δέρμα από τον ήλιο.

Πώς να φροντίσετε το δέρμα με τάσεις-ακμής;

Για αποτελεσματική φροντίδα δέρματος με ακμή, πρέπει να γνωρίζετε πόσο σοβαρή ήταν η ακμή σας, πριν την θεραπεία και πόσο σοβαρή είναι τώρα, επίσης ελέγξτε την ένταση της έκκρισης σμήγματος, των φλεγμονών, της ευαισθησίας, της αγγείωσης και της ύπαρξης σημαδιών αποχρωματισμού. Ενώ επιλέγετε προϊόντα, πρέπει να λάβετε υπόψιν όλους τους παραπάνω παράγοντες. Κατά τη θεραπεία για την ακμή, το δέρμα γίνεται αρκετά ευαίσθητο: μετά από λίγο καιρό, η ευαισθησία μετατρέπεται σε μόνιμη κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μην ξεχνάτε την ενυδάτωση, την ανακούφιση και την προστασία του δέρματος, στην αρχή κάθε θεραπείας. Μια ειδική ρουτίνα φροντίδας του δέρματος πρέπει να εφαρμόζεται το καλοκαίρι.

Καθαρισμός Δέρματος με Τάσεις-Ακμής

Η αφαίρεση των ρύπων, του επιπλέον σμήγματος και η τοποθέτηση μέικ-απ, πρέπει να γίνονται με μέτρο. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε ισχυρά-καθαριστικές ουσίες που αφυδατώνουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το φυσικό προστατευτικό τοίχωμα του δέρματός σας. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα, σχεδιασμένα για δέρματα με τάσεις-ακμής, μικτών ή λιπαρών επιδερμίδων, γιατί λειτουργούν με πολύ ισχυρό τρόπο. Το πινέλα καθαρισμού και τα σφουγγάρια δεν ενδύκνεινται, καθώς προκαλούν ενοχλήσεις στο δέρμα και σωρεύονται βακτήρια. Τα καθαριστικά έλαια σε συνδυασμό με γαλακτωματοποιητές μπορούν να λειτουργήσουν σε δέρμα με ακμή. Τα έλαια συνδυάζονται με το σμήγμα – ο γαλακτωματοποιητής καθαρίζει αυτό το μείγμα από το πρόσωπο, χωρίς να προκαλεί αίσθημα σφιξίματος. Ένα τέτοιου είδους καλλυντικό μπορεί να αφαιρέσει εύκολα τη σιλικόνη και τα φίλτρα UV.

Προστασία Ακτινοβολίας UV

(Όχι μόνο) το δέρμα με τάσεις σε ακμή χρειάζεται αντηλιακή προστασία. Τα ενυδατικά με φίλτρο UV, σώζουν το δέρμα με ακμή από την αφυδάτωση, τους ερεθισμούς και τη φώτο-γήρανση. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι προστατεύουν το δέρμα από τα σημάδια αποχρωματισμών, τα οποία αφαιρούνται με δυσκολία στο μέλλον. Εάν θέλετε να αποφύγετε τέτοιες κοκκινίλες, χρησιμοποιήστε προϊόντα με SPF, που να είναι αρκετά υψηλό, καθημερινά – SPF 50. Διαλέξτε αυτά που είναι ελαφριά, περιέχουν οργανικά φίλτρα και δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος.

Απολέπιση Δέρματος

Η απολέπιση των εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα δέρματα με τάσεις σε ακμή. Χρησιμοποιήστε οξέα, μικρό-απολεπιστικά προϊόντα και φλούδες φρούτων. Το μανδελικό, το σαλικυλικό, το γαλακτικό, το αζελαϊκό αλλά και πολλά άλλα οξέα, είναι μεταξύ των οξέων που μπορείτε να επιλέξετε. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας για την ακμή, τα ενυδατικά πλούσια σε UV και η ενυδατική φροντίδα είναι κάτι που πρέπει να κάνετε ανελλιπώς. Τα προϊόντα μικρό-απολέπισης αποτρέπουν την υπερβολική συσσώρευση σμήγματος, κοντά στις εξόδους των θυλάκων της τρίχας, έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση και αντι-βακτηριακές ιδιότητες. Οι θεραπείες με οξέα πρέπει να πραγματοποιούνται από έμπειρους επαγγελματίες. Οι θεραπείες με υψηλής συγκέντρωσης οξέα είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος, η οποία φτάνει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Το μανδελικό, το γλυκολικό, το αζελαϊκό και το γαλακτικό οξύ είναι οι κορυφαίες επιλογές.

Ρετινοειδή

Τα παράγωγα της βιταμίνης Α αποτρέπουν την κεράτωση της επιδερμίδας, έχουν αντι-ακμιακή και αντι-σμηγματορροϊκή δράση, αναζωογονούν τα δερματικά κύτταρα και κάνουν απολέπιση στην επιδερμίδα. Εάν αποφασίσετε να κάνετε θεραπεία με ρετινοειδή το καλοκαίρι, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη. Ένα ακόμα στοιχείο για τα ρετινοειδή είναι ότι χρησιμοποιούνται στην επούλωση εγκαυμάτων, ηλιακού εγκαύματος, κρυοπαγημάτων, διάφορων μορφών ακμής και ψωρίασης, ομαλού λειχήνα, ιχθύωσης, μελαγχρωματικής ξηροδερμίας, ερυθηματώδους λύκου.

Αντιοξειδωτικά

Στοχεύουν στην καταπολέμηση των χημικών ριζών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, ενώ προστατεύουν από την πρόκληση ρυτίδων και την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Οι βιταμίνες A, C, D, E, το εκχύλισμα από πράσινο τσάι, το συνένζυμο Q10, το βήτα-καροτένιο, τα φλαβονοειδή, είναι μερικά παραδείγματα αντιοξειδωτικών. Μπορείτε να τα βρείτε στο φαγητό αλλά και σε προϊόντα ομορφιάς.